March 1, 2023
Estil de vida

Per què una dieta sense gluten pot ser beneficiosa per a tu

Què és el gluten i per què pot ser un problema? El gluten és una proteïna que es troba al blat, l'ordi i el sègol. Per a les persones que tenen

Què és el gluten i per què pot ser un problema?

El gluten és una proteïna que es troba al blat, l'ordi i el sègol. Per a les persones que tenen malaltia celíaca, el gluten pot causar dany a l'intestí prim, cosa que pot portar a problemes de salut greus.

A més, hi ha moltes persones que no tenen malaltia celíaca però que són sensibles al gluten. Aquestes persones poden experimentar símptomes com dolor abdominal, figa, fatiga, dolor en les articulacions i problemes de la pell després de consumir aliments que contenen gluten.

El gluten també pot ser problemàtic per a les persones amb malalties autoimmunitàries, com l'artritis reumatoide, el lupus i l'esclerosi múltiple. Algunes investigacions suggereixen que seguir una dieta sense gluten pot ajudar a reduir els símptomes d'aquestes malalties.

Beneficis de seguir una dieta sense gluten

Millora la digestió

Per a moltes persones, seguir una dieta sense gluten pot millorar els problemes digestius. En eliminar el gluten de la dieta, es redueix la inflamació a l'intestí i es permet que el sistema digestiu funcioni de manera més efectiva. Les persones que pateixen de síndrome de l'intestí irritable (IBS) també poden experimentar una millora en els símptomes després de seguir una dieta sense gluten.

Millora la salut del cervell

El gluten pot tenir un impacte negatiu en la salut del cervell. Algunes investigacions suggereixen que les persones amb malaltia celíaca o sensibilitat al gluten tenen un major risc de desenvolupar problemes neurològics, com l'atàxia i la neuropatia perifèrica. A més, algunes persones amb malalties autoimmunitàries també poden experimentar problemes cognitius a causa de l'impacte del gluten al cervell.

Pot millorar la salut del cor

Seguir una dieta sense gluten pot ajudar a reduir el risc de malalties cardíaques. En reduir la inflamació al cos, es poden reduir els nivells de colesterol dolent i prevenir l'acumulació de placa a les artèries. A més, molts aliments que contenen gluten són processats i tenen un alt contingut de greixos saturats i sucres afegits, per la qual cosa eliminar-los de la dieta pot tenir un impacte positiu en la salut del cor.

Com seguir una dieta sense gluten

Si has decidit seguir una dieta sense gluten, hi ha algunes coses que has de tenir en compte:

  • Llegeix les etiquetes dels aliments: El gluten es pot trobar en molts aliments processats, per la qual cosa és important llegir les etiquetes dels aliments acuradament per assegurar-te que no continguin gluten.
  • Coneix els aliments que contenen gluten: A més del blat, l'ordi i el sègol, hi ha altres aliments que contenen gluten, com la civada (llevat que s'especifiqui que és sense gluten), el seitan i alguns tipus de salsa de soja. És important conèixer aquests aliments per evitar-los en la dieta.
  • Menja aliments sencers: La millor manera de seguir una dieta sense gluten és centrar-se a menjar aliments sencers i naturals, com fruites, verdures, carns, peix, ous, llegums, nous i llavors.
  • Cuina a casa: Cuinar a casa et permet controlar

Related posts

March 1, 2023
     
Estil de vida
Per què una dieta sense gluten pot ser beneficiosa per a tu
January 18, 2023
     
Estil de vida
La filosofia de Plat a Plat: Una cuina saludable i conscient
January 6, 2023
     
Estil de vida
Per què és important eliminar els sucres processats de la teva dieta?